İlkokulda Yaşam

İLKOKULDA BİR GÜN

İlkokulda bir günümüz, öğretmenlerin ve servis görevlilerinin de olduğu servislerle öğrenenimizi evinden almakla başlar. Eğitim-öğretim sürecimiz 08.45 – 16.50 saatleri arasında 9 ders üzerinden yürütülmektedir. (Cuma günleri 8 ders işlenmekte olup çıkış saatimiz 16.00’dır.) Derslerimiz 40’ar dakikadan oluşmakta olup 10’ar dakikalık teneffüslerimiz, 50 dakikalık öğle yemeği tatilimiz ve 15 dakikalık ikindi kahvaltımız bulunmaktadır.

GÜNLÜK OKUL AKIŞI
 DERS SAATİ BAŞLAMA BİTİŞ SÜRE
 1. DERS 08.45 09.25 40 DAKİKA
TENEFFÜS 09.25 09.35 10 DAKİKA
 2. DERS 09.35 10.15 40 DAKİKA
TENEFFÜS 10.15 10.25 10 DAKİKA
 3. DERS 10.25 11.05 40 DAKİKA
TENEFFÜS 11.05 11.15 10 DAKİKA
 4. DERS 11.15 11.55 40 DAKİKA
  ÖĞLE TATİLİ 11.55 12.45 50 DAKİKA
 5. DERS 12.45 13.25 40 DAKİKA
TENEFFÜS 13.25 13.35 10 DAKİKA
 6. DERS 13.35 14.15 40 DAKİKA
TENEFFÜS 14.15 14.25 10 DAKİKA
 7. DERS 14.25 15.05 40 DAKİKA
İKİNDİ KAHVALTISI 15.05 15.20 15 DAKİKA
 8. DERS 15.20 16.00 40 DAKİKA

08.45’te başlayan ilk dersimizin paylaşım bölümünde güncel olaylar, haberler,yakın çevre haberleri konuşulur; tertip/düzen ve planlamayla derse başlanır. 1. sınıfın ikinci döneminden itibaren tüm sınıflarımızda her gün en az 15 dakikalık kitap okuma eylemi düzenli olarak sürdürülür.

Öğrenenlerimiz ders programlarına göre Türkçe,matematik, hayat bilgisi, sosyal bilgiler, fen bilimleri, laboratuvar, satranç, halk dansları, beden eğitimi, müzik, seramik, görsel sanatlar,Almanca, İngilizce, İngilizce speaking, din kültürü ve ahlak bilgisi, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi ile dikkat gelişimi çalışmalarını sürdürürler.

Öğle yemeğimiz saat 11.55 ile 12.45 arasında, ikindi kahvaltımız ise saat 15.05 ile 15.20 arasında verilmektedir.

Saat 16.50’de 9. dersten çıkan öğrenenlerimiz servisleri ile evlerine dönmektedirler.(İlkokul servislerimizde yardımcı servis görevlimiz bulunmaktadır.)

 

 


 

 

İLKOKULDA İŞLEYİŞ

SINIFLARIN OLUŞUMU

Okulumuza kayıt için gelen öğrenenimizin, rehber öğretmen ve sınıf öğretmenlerimizin gerekli incelemeleri sonunda okul olgunluğu ve yaş aralığına göre uygun sınıflara kaydı yapılır.

Tüm veli ve öğrenenlerimizin katılımı ile şube öğretmenleri kura ile belirlenir. Birinci sınıf öğrenenlerimiz uyum çalışması nedeniyle okula bir hafta erken başlamaktadırlar. Eğitim-öğretim yılı için ihtiyaç listeleri çıkarılıp toplu olarak temin edilir ve bu listeler veliye bildirilir.

Ara sınıflara gelen öğrenenlerimiz hazırbulunuşluk sınavına alınır. Rehber öğretmenimiz ve sınıf öğretmenlerimizden oluşan komisyon; okuma, yazma, konuşma, matematik, yorum yapma ve görsel okuma alanlarında öğrenenimizin yeterliliğini inceler. Yeterli bulunan öğrenenler uygun şubelere alınır.

OKUL VELİ İLETİŞİMİ

Okulumuza kaydolan öğrenenin; anne-baba irtibat telefonları, ilk ulaşılacak kişi bilgileri, adres ve mail adresleri alınır. 1.sınıflarda öğrenen iletişim defterine öğreneni tanıtıcı ayrıntılı bilgiler yazılır. Özel durumlarda telefon, elektronik posta veya mesaj yoluyla velilerle iletişime geçilir.

Sabah gelmeyen öğrenenin ilk 15 dakika içinde velisi ile iletişime geçilir ve gerekli bilgiler alınır. Herhangi bir nedenden ötürü öğrenenin okul çıkış saati öncesi alınması gereken durumlar yaşandığında, öğrenen velisi tarafından okul idaresinden izin kâğıdı alınması zorunludur. Okula gelmeyen öğrenenlerle ilgili veli tarafından sınıf öğretmeni veya okul yönetimine gerekli bilginin verilmesi beklenir.

Servislerin düzenli işlemesi bakımından okula gelmeyen öğrenenin velisi tarafından servis sorumlusuna gerekli bilginin verilmesi beklenir.

Okul idaresinin programlamasıyla yıl içerisinde sene başı tanışma toplantıları, 1. ve 2. dönem genel veli toplantıları yapılır. Ayrıca tüm öğretmenlerin görüşme günleri ve saatleri tespit edilip liste halinde velimize bildirilir. Görüşme yapmak isteyen velilerin danışmaya başvurarak yardım alabilirler. Velilerimizin veya ziyaretçilerimizin izinsiz katlara çıkması yasaktır.

YAZILI DUYURULAR

Yıl içinde eğitim ve öğretim ile ilgili duyurular okul idaresinin bilgisi dahilinde veliye not olarak bildirilir.

Velilerimizin bu uyarıları dikkatle okuyup gereğini yapması beklenir.

TELEFON MESAJLARI

Yıl içinde eğitim ve öğretim veya değişik uygulamalar için duyurular telefon mesajı ile desteklenmektedir.

Velilerimizin bu mesajları dikkatle okumaları ve gereğiniyapması beklenmektedir.

OKUL AİLE BİRLİĞİ

Her eğitim-öğretim yılının ilk ayı içinde yönetmelik gereği Okul Aile Birliği teşkili için velilerimize ve öğretmenlerimize duyuru yapılır. Yeterli katılımın sağlanması ile bu kurul seçim yoluyla oluşturulur.

Okul idaresi ve öğretmenler ile iş birliği içerisinde birçok konuda ortak faaliyetler yapılır.

 

ÖZEL GÜNLER VE KUTLAMALAR

MEB programı ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temek Kanunu’na göre; İlköğretim Haftası, Hayvanları Koruma Günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, On Kasım Atatürk Haftası, Yerli Malları ve Tutum Haftası, Dünya Çocuk Hakları Günü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Haftası, 23  Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Anneler Günü, Çevre Günü, Dünya Çocuk Kitapları Haftası gibi önemli gün ve haftalarla ilgilikutlama ve anma programları ayrıca okulumuza gelen tanınmış yazarlarla söyleşi günleri, her yıl düzenlenmektedir.

KILIK KIYAFET

Okul üniformaları ve okul eşofmanları kurumumuzdaki kıyafet satış ofisinde satılmaktadır.

ÇANAKKALE KOLEJİ SAĞLIK HİZMETLERİ – REVİR

Her öğretim yılı başında öğrencilerimizin genel sağlık bilgilerini öğrenmek amacıyla veliye gönderilen sağlık anketi formları okul hemşiresi tarafından dosyalanır, takip edilir.

Yaralanma, düşme, çarpma, ateş, karın ağrısı vb. nedenlerle revire gelen öğrencilerimizin o anki şikayetleri değerlendirilerek gerekli müdahale ve ilk yardım yapılır. Gerektiğinde veli ile iletişim kurularak veli bilgilendirilir. Gerekirse öğrenci doktora gönderilir.

Okul saatleri içinde verilmesi gereken ilaçlar ve herhangi bir nedenle sürekli kullanılması gereken ilaçlar veli ile iletişim kurularak okul hemşiresi tarafından verilir ve takip edilir.

Sağlıkla ilgili önemli gün ve haftalarda bilgilendirici sağlık panosu düzenlenir.

Her dönemin başında (yılda iki kez) öğrencilerin boy ve kilo ölçümleri yapılarak risk grubuna giren öğrenciler tespit edilir, konu hakkında veli bilgilendirilir.

Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan okul çağı aşıları, veli onayına sunularak uygulanması sağlık birimimizce organize edilir.

Belli aralıklarla kullanılan sudan numune alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilerek, suyun fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizi yaptırılır.

Okul mutfağı ve kantininde çalışanların sağlık kontrolleri yaptırılarak herhangi bir portör durumu olup olmadığı takip edilir.

Okul idaresi ile beraber okul kantini ve mutfağı Kantin Denetim Formuna uygun olarak ayda bir kez denetlenir.

Sağlıklı beslenme, diyabet, obezite, hijyen, ağız – diş sağlığı konularında ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak seminerler düzenlenir.

SERVİS VE ULAŞIM

Okulumuzda ulaşım okul servisleri ile ya da velinin kendi imkânıyla sağlanır.

  • Okulun açılış gününde veli, öğrencinin sabah ulaşımını sağlar dönüşte öğrenciler ilgili güzergâhlara göre servislere yerleştirilerek evlere gönderilirler.
  • Okulumuzda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz için ayrı ayrı gruplar oluşturularak servis tahsis edilir.
  • Servislerimizde geçerli olan genel kurallar;
  • Okul servisleri öğrenciyi evinden alıp evine bırakmakla yükümlüdür.
  • Öğrencinin sabah okula gelirken servis kullanmayacağı durumlarda servis şoförüne haber vermesi gerekmektedir.
  • Öğrencinin özel araçla okuldan ayrılması halinde ilgili müdür yardımcılarına ve servis şoförüne haber vermesi gerekmektedir.

*”Servis bekletilmez, servis beklenir!” ilkesiyle hareket ediyoruz.

GÜVENLİK

  • Okula gelen ziyaretçilerimiz ana giriş kapısında güvenlik tarafından karşılanır.
  • Öğrencilerin okul dışına izinsiz çıkışları yasaktır.
  • Okulun çeşitli yerlerinde güvenlik kamerası bulunmaktadır.
IB-LOGO.jpeg

Uluslararası Bakalorya Kurumu (IBO) İlk Yıllar Programını (PYP) uygulayan  yetkili  IB DÜNYA OKULUDUR.

beyazlogo.png

Çanakkale Koleji öğrencilerine bilimsel düşünceye sahip araştırma, sorgulama, merak uyandırmayı teşvik eden öğrenme ortamları sağlar.

1996
yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmıştır.

Çanakkale Koleji